Voordelen van leren via audioboeken

Boeken op geluidsbanden, audioboeken en andere audio-leerapparaten winnen snel aan populariteit in het onderwijs. Bij het gebruik van audioboekleersystemen voor onderwijs zijn ouders, leerkrachten en opvoeders opgelucht dat de voordelen talrijk zijn. Het toenemende succes van beginnende en worstelende lezers wordt vaak toegeschreven aan het gebruik van audioboeken als onderdeel van hun leerproces. Afgezien hiervan zijn er andere voordelen bij het gebruik van audiomateriaal, niet alleen op scholen, maar ook in huizen en andere plaatsen.

In het onderwijs is het over het algemeen goedkoper om één set boeken op tape, audioboeken en ander audio-leermateriaal aan de klas te geven. Er wordt geld bespaard omdat individuele boeken niet nodig zijn. Bovendien kan de docent meer doen met zijn of haar tijd terwijl de klas luistert naar audiolessen. Onderzoek toont ook aan dat een groot percentage – 85% – van ons leren en kennis daadwerkelijk afkomstig is van luisteren. Een andere positieve factor voor het gebruik van audioboeken is de verbetering van de luister- en begripsvaardigheden van de studenten. Ze zijn gedwongen aandachtig te luisteren omdat ze niet kunnen volgen wat er op band wordt afgespeeld met een boek. Bovendien hebben studies aangetoond dat het lezen van beginners gedrukte woorden als niet-verbonden symbolen ziet. Door middel van audio-leren worden het ritme van de spraak en de patronen ervan onderscheiden, waardoor het gedrukte materiaal vloeiend en gemakkelijk opneembaar wordt. Bovendien kunnen vroege lezers de uitspraak van woorden leren door naar boeken op banden te luisteren. Dit minimaliseert het risico op verlies van interesse in lezen. Moeilijkheid bij het uitspreken van woorden en de druk om woorden correct uit te spreken zijn twee van de meest voorkomende redenen waarom mensen hun interesse in lezen verliezen. Ook als de lezer de definitieve betekenis van woorden of wat ze horen niet begrijpt, zullen ze een idee hebben van de betekenis ervan, afhankelijk van hoe het op tape wordt gezegd.

Het belang van boeken op tape, luisterboeken en audio-leerapparaten is niet beperkt tot de klas. Homeschoolers gebruiken vaak audioboeken tijdens hun lessen thuis. Voordelen voor het gebruik van luisterboeken zijn onder meer de ontwikkeling van belangstelling voor literatuur. Het is algemeen bekend dat kinderen graag voorgelezen werden. Audioboeken en leren zijn een geweldige manier om ze bloot te stellen aan andere literatuur dan de traditionele sprookjes. Het gevaar dat ze zich vervelen is minimaal, aangezien professionele acteurs de personages meestal vertellen en portretteren. Interessante geluidseffecten worden ook toegevoegd voor extra plezier. Bovendien leren kinderen op jonge leeftijd literatuur te associëren met een leuke activiteit. Voor volwassenen zijn boeken op tape, audioboeken en audio-leerapparaten geweldige manieren om een ​​vreemde taal te leren. Het is bewezen dat het leren van een nieuwe taal gemakkelijker is als je deze vaak hoort. Ook is de noodzaak om je in te schrijven voor een taalcursus niet nodig, tenzij het een certificering is die je wilt.

Redenen om boeken op geluidsbanden, audioboeken en audio-leerapparaten te gebruiken zijn talrijk; maar toch is onderwijs het grootst. Deze redenen zouden lezers hopelijk ideeën moeten geven over hoe belangrijk en leuk audio-leren is wanneer het wordt gebruikt voor onderwijs. Een verhoopt en verwacht effect van boeken op tape en luisterboeken is dat kinderen en studenten thuis met bereidheid en interesse lezen.